Home » Blog » Natuur coaching » Wat doet de herfst met je?

Wat doet de herfst met je?

door | 14 nov, 2022 | Natuur coaching, Wandel coaching

Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, wind door je haren. Buiten is het festijn van mooie herfstkleuren, in het bos ruik je intenser de verschillende geuren en natuurlijk warm binnen zitten met een heerlijk kopje verse gemberthee.

Alle seizoenen hebben hun eigen energie en daarmee ook hun specifieke invloed op ons. De betekenis van de herfst: het terugkeren naar de binnenwereld. De herfst is het seizoen die mens, dier, boom en plant stimuleert om zich terug te trekken. De zon schijnt minder fel en lang, het wordt kouder en vochtiger. We blijven vanzelf meer binnen. Meer binnen zijn we meer op onszelf aangewezen. : de buitenwereld biedt minder afleiding en toch kan het zijn dat je dat beetje afleiding blijft opzoeken. Maar als je gebruik wil maken van je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en te groeien, doe je er goed aan om bewust mee te bewegen met de energie van de herfst en daarom ook meer naar binnen te keren. De energie van de herfst brengt de focus naar wat je voelt en denkt. Naar je onderbewustzijn en je intuïtie. Naar alle dingen in jou die niet meteen zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Waar je misschien nog nooit iemand over verteld hebt, of lang niet alles. Meebewegen met de energie van de herfst kan best spannend zijn zonder je ertegen te verzetten of ervan weg te vluchten.

Zoals de herfst de voorbode is van de koude, donkere winter, zo leidt de energie van dit seizoen je naar de donkerste krochten van je binnenwereld met al je angst en pijn. Maar hoewel je al je verdriet mag doorvoelen, hoef je er niet in te blijven hangen. Als jij goed voor je eigen levensenergie zorgt, ben je in staat om door het donker heen te bewegen. Herfst energie beweegt vanuit haar zwaartepunt ook altijd weer naar het licht. De gezellige sfeerverlichting, de kaarsjes, het branden van de openhaard…. De energie van de herfst, met haar zwaartepunt in de winter, is de voedingsbodem van de groei die in de lente en zomer weer zichtbaar wordt. Op bewustzijnsniveau werkt het precies hetzelfde. Het proces van naar binnen voelen, loslaten en rusten dat plaatsvindt als jij je overgeeft aan de herfst energie, zorgt dat jij tot nieuwe inzichten en ideeën komt die je de komende periode verder kan ontwikkelen. zo voedt herfst jouw persoonlijke groei. De mensen hebben een drijfveer om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen, om hun bewustzijn te doen groeien.

Na de herfst en de winter waarin alles in de natuur stil lijkt te liggen, komt de lente waarin de zaadjes weer ontkiemen en de eerste lammetjes worden geboren. Planten, bomen, dieren en mensen hebben een oerinstinct om zich voort te planten. De voortplanting is een feit. Onder de oppervlakte (onzichtbaar) is er in de tijd tussen zomer en lente heel wat gebeurd. Geel, rode en oranje bladeren op de grond, prachtige paddenstoelen, onstuimige dagen, de vogeltrek: de herfst is volop in beweging. En ondertussen maakt de natuur zich klaar voor de naderende winter en dieren gaan in winterslaap. Als je in de herfst buiten wandelt, zie je de bladeren vallen maar ook zie je de zaden rijpen De natuur sterft, maar tegelijker tijd vormt zij een nieuw begin in een zaadkorrel.

Geniet in volle teugen van de herfst.

 Herfstrecept, kruidkoek:

Ingrediënten:

200gr Amandelmeel

100gr Erythritol

50 gr Roomboter

100gr Roomkaas

4 eieren

2 theelepels bakpoeder

2 eetlepels koekkruiden

1 theelepel vanille aroma

Snufje zout

Handje Peca-noten

Mengen in kom, amandelmeel, zout, koekkruiden en bakpoeder. Roomkaas en roomboter latensmelten in steelpannetje. Voeg Erythritol en vanille aroma toe aan gesmolten roomboter en roomkaas. Voeg vervolgens het botermengsel bij amandelmeel. Voeg 4 eieren toe en alles goed mengen. Bak de koek af in ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven ongeveer 180 graden, of tot een prikker schoon uit de koek/cake komt. Binnen ongeveer een uur heb je een heerlijke Koolhydraatarme lekkernij, bij je verse gemberthee staan.

 

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Oké, en dan nu de vraag wanneer heb je voor het laatst een mooie lange boswandeling gemaakt? Mensen met een hond zeggen dan ‘gisteren!’ maar voor de rest is het vaak steeds hetzelfde liedje: het komt er niet zo vaak van. Daar is een verklaring voor, ook dít is onderzocht: we onderschatten stelselmatig hoe goed we ons voelen in de natuur. Als je eenmaal in het bos loopt, zeg je: ‘Oh, wat is dit toch héérlijk, gaan we echt vaker doen!’ Een week later zit je op zondagmiddag eindelijk ’s een keer lekker rustig op de bank met Formule 1 of je Netflix. En zo druipt de natuur stilletjes af door de achterdeurtjes van je leven.

lees verder
Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Het gaat lekker met je, je barst van de energie, je voelt je blij, je zit lekker in je vel. Je bent blijkbaar goed bezig!
Maar wat als je lijf jou andere signalen geeft?
Signalen dat je in actie moet komen en dat er iets moet veranderen, waar moet je dan op letten, wat doe je dan…?
Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar zeg nou zelf, doe jij het altijd? Ga je bijvoorbeeld naar bed wanneer je moe bent, stop je met eten als je vol zit, ga je bewegen als je energie hebt? Ons lichaam geeft ons elke dag signalen, die aangeven wat ons lichaam nodig heeft om in balans te blijven. In mijn blog vind je tips die helpen beter de signalen van je lichaam te begrijpen en te volgen.

lees verder
Wat doet wandelcoaching met je…?

Wat doet wandelcoaching met je…?

Bij wandelcoaching denkt men vooral aan trainen onder begeleiding van een coach om je lichamelijke conditie te verbeteren. Wandelcoaching richt zich vooral op je mentale welzijn. Samen met een wandelcoach (een zorgprofessional), buiten in de natuur ga je wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor je vragen/problemen werken. Je bent ligt actief buiten bezig. Bij natuur-wandel coaching wordt de coachee als het ware vergezeld door twee coaches, de coach en de natuur…

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin