Home » Blog » Geen categorie » Challenge: Verbeter je gezondheid!

Challenge: Verbeter je gezondheid!

door | 4 apr, 2023 | Geen categorie, Wandel coaching

De eerste stap naar meer bewegen kan best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin in een rol. De Nationale Diabetes Challenge (NDC) maar ook ik ( als gecertificeerd wandelcoach), spelen in op deze beweegbelemmeringen en helpen deelnemers toch de eerste stap te zetten:

  • Het wekelijks samen wandelen onder begeleiding van lokale professionals biedt de deelnemers een veilige opstap naar bewegen, waarna zij meer vertrouwen in zichzelf en eigen lichaam krijgen.
  • Deze positieve ervaring maakt dat deelnemers gemotiveerd zijn te willen blijven werken aan hun gezondheid. De NDC biedt de deelnemers de mogelijkheid niet alleen méér te bewegen, maar ook te werken aan andere leefstijlfacetten.
  • Daarnaast wordt deelname aan de NDC vooral als heel gezellig ervaren en gezien als stok achter de deur om wekelijks de wandelschoenen aan te trekken.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweeginterventie van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Deelnemers wandelen ongeveer 20 weken lang samen met hun zorgverlener, welzijns-professional en/ of buurtsportcoach één keer per week in eigen buurt. Samen train je toe naar de feestelijke afsluiting op zaterdag 16 september 2023. Deelnemers ervaren tijdens de NDC op een veilige en gezellige manier wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en diabetes. Gedurende de wandelingen is er niet alleen aandacht voor bewegen, maar ook voor de natuur en andere leefstijlfactoren. Deelnemers zijn samen stap voor stap in beweging.

En meedoen aan de NDC levert veel op! Ervaringen van de deelnemers laten zien dat zij dankzij de NDC meer vertrouwen krijgen in zichzelf en ervaren dat samen bewegen gezellig is en veel positieve effecten heeft op de gezondheid. Letterlijk en figuurlijk. Door de deelnemers dit zelf te laten ervaren, zien we dat zij gemotiveerd zijn ook om na de interventie te blijven werken aan hun gezondheid. Van bewegen maken we samen het nieuwe normaal.  De glimlach op de vele gezichten tijdens het NDC Festival afgelopen september laat een trots zien van mensen die enorme stappen hebben gemaakt. Dit gunnen wij nog meer mensen.

Blijven zitten helpt je niet verder. Samen met lotgenoten, zoveel mogelijk deelnemers in beweging zien te krijgen op een aanstekelijke manier zodat ze het ook zelf steeds meer gaan doen. Als wandel-natuurcoach zie ik dat ook als mijn taak, evenals het enthousiasmeren van de zorgprofessionals om af en toe mee te lopen om zo een andere kijk en wisselwerking te krijgen. Samen met Bunnik beweegt ben ik in gesprek gegaan om de Diabetes Challenge nu eindelijk in de gemeente Bunnik te starten. Vanaf maandag 17 april zal ik 20 weken elke maandag ochtend starten om 9.30 uur vanaf Odijk met een groep. En vanaf donderdag 20 april om 19.30 uur in Bunnik.

Onderzoek onderbouwt bovengenoemde ervaringen. De resultaten van drie jaar onderzoek naar de NDC laten zien dat wekelijks samen wandelen een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid van de deelnemers. Deelnemers vallen af, zitten beter in hun vel en hebben vaak minder medicatie nodig. Daarnaast rapporteren deelnemers een betere kwaliteit van leven na hun deelname.

Aanmelden kan via, https://www.nationalediabeteschallenge.nl/krommerijn

Voor vragen mag je me ook mailen en of bellen. Misschien denk je: “ach, zo groot is mijn probleem nog niet” of zoiets van “ik ga zelf wel wandelen”. En blijf je de dingen maar voor je uitschuiven( zo herkenbaar!), maar weet je diep van binnen dat het goed zou zijn om toch eens actie te ondernemen. DOEN!”

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Wat doet de herfst met je?

Wat doet de herfst met je?

Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, wind door je haren. Buiten is het festijn van mooie herfstkleuren, in het bos ruik je intenser de verschillende geuren en natuurlijk warm binnen zitten met een heerlijk kopje verse gemberthee.
Alle seizoenen hebben hun eigen energie en daarmee ook hun specifieke invloed op ons. De betekenis van de herfst: het terugkeren naar de binnenwereld. De herfst is het seizoen die mens, dier, boom en plant stimuleert om zich terug te trekken. De zon schijnt minder fel en lang, het wordt kouder en vochtiger. We blijven vanzelf meer binnen…

lees verder
Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Ben je op het moment ook een beetje de weg kwijt? Of loop je met je ziel onder je arm? Gefrustreerd, angstig en verdrietig? Ontmoedigd door de oorlogssituatie in de wereld, de slechte resultaten van de klimaatcrisis? Het komt nu allemaal zo dichtbij. Dit is wat ik hoor en wat er ook speelt bij de mensen waarmee ik in de natuur wandel. Mijzelf bekruipt dat “unheimische gevoel” ook. Een vorm van angst en stress? Mijn reisbestemmingen als reisleider waren o.a. Noord-Oost Polen, Wit Rusland en Georgië, gebieden die nu in of heel dicht tegen het oorlogsgebied aanliggen. Wat hadden we het toen goed, wat zijn we daar gastvrij ontvangen. Altijd even vriendelijk, zorgzaam. De bijzondere natuur, een waar voorbeeld hoe de bewoners daar met en van de natuur leven, ik koester mijn herinneringen en ga nu steeds vaker in gedachten naar deze tijd en deze mensen terug.

lees verder
Wat doet wandelcoaching met je…?

Wat doet wandelcoaching met je…?

Bij wandelcoaching denkt men vooral aan trainen onder begeleiding van een coach om je lichamelijke conditie te verbeteren. Wandelcoaching richt zich vooral op je mentale welzijn. Samen met een wandelcoach (een zorgprofessional), buiten in de natuur ga je wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor je vragen/problemen werken. Je bent ligt actief buiten bezig. Bij natuur-wandel coaching wordt de coachee als het ware vergezeld door twee coaches, de coach en de natuur…

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin