Home » Blog » Natuur coaching » De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

door | 22 mei, 2024 | Geen categorie, Natuur coaching

Het is de hoogste tijd. Ik heb al veel te lang niks meer van me laten horen.  Het is al 19 mei en eigenlijk zou ik vandaag wat anders op mijn programma hebben staan, maar soms gaat het even anders.  Dan is het even terugschakelen en aanpassen om vervolgens indien mogelijk het ritme weer op te pakken. Ik ben weer in rustig tempo begonnen met 2 groepswandelingen voor Nationale Diabetes Challenge in Odijk en Bunnik. Voor mij is het een stok achter de deur om zelf ook weer opbouwend en gericht mee te doen. Maar ook zeker om ’bankhangers’ van de bank te krijgen die anders blijven zitten. Ze te enthousiasmeren om naar buiten te gaan, de natuur in om te bewegen.

Mocht daar dan iemand bij zitten met een specifieke coaching-vraag dan kan ik daar op inspringen. Ik zie het als: ” win- win”.

Echt neem van mij aan: Volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden! Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid (minder kans op vormen van kanker, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht…), Je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al wandelend zet je al één voet richting meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.

Bij ouderen zorgt beweging juist ook voor:

*een beter fysiek functioneren

*sterkere botten

*een beter evenwicht

*minder valongelukken

*minder kans op depressie en angstgevoelens: je voelt je beter in je vel

*een langer zelfstandig en kwaliteitsvol leven

Onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen je immuunsysteem versterkt tegen overdraagbare infectieziektes. Volwassenen en ouderen die met een aandoening kampen en voldoende bewegen, mogen rekenen op dezelfde voordelen als hierboven. Maar er zijn ook nog éxtra voordelen. Beweging: verbetert het geheugen bij  multiple sclerose, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en na een beroerte, bij een verstandelijke beperking en bij dwarslaesie (het verzacht de pijn). Ook volwassenen en ouderen met een chronische ziekte doen er goed aan te bewegen, want een actief leven verhoogt de levenskwaliteit. Het zorgt voor een langer leven en vertraagt het ziekteverloop bij bv. een te hoge bloeddruk en diabetes type 2. Wandelen in de natuur verkleint de kans op terugkeer   of nieuwe vorm van een levensbedreigende ziekte. Ook helpt het tijdens het hele diagnose traject waar je dan ongewild in terecht gekomen bent….

        De geel gekleurde Citroenvlinders zijn mannetjes; de wijfjes zijn groenachtig wit. Overwinterende exemplaren verschijnen vroeg in het voorjaar.

Hoor de vogels fluiten, zie het frisse lentegroen, voel de zonnewarmte, ruik de bloesem de bloemen. Het is nu volop lente en de hoogste tijd om naar buiten te gaan om te bewegen. Traagheid is een noodzakelijke voorwaarde van een optimale beleving van het landschap. Alleen te voet kun je het landschap intensief ervaren en alleen traag kun je genieten van de rust en de stilte.  Vertragen zie ik als aankomen/landen in de natuur. Tegelijk is het voor mij een vorm van protest tegen de jachtigheid, de snelheid en de hectiek van het dagelijks leven. Het voordeel van die traagheid is dat je stap voor stap om je heen kunt kijken en de omgeving goed in je op kunt nemen. Denk je aan lente dan denk ik aan geel. Wie wordt er nu niet blij van een gele oppepper na een kleurloze winter? Zie en hoor de Geelgors die een strofe die wat doet denken aan de 5e symfonie van Beethoven, ten gehore brengt “dzi-dzi-dzi-dzi-dzèèèè”.In onze natuur komt veel geel voor. Wetenschappelijk is bewezen dat alleen al de kleur groen ontspant. Gebruik als je in de natuur wandelt al je zintuigen! Stapsgewijs zie je de details: gele Narcissen, een veld met speenkruid of andere boterbloemachtige, het felgele eendenkuiken in de sloot of hommels met subtiel gele bandjes. Als je vertraagt, heb je de tijd om aan te raken, te ruiken of een foto te maken. Ga je sneller, dan verlies je al gauw het overzicht en mis je e bijzonderheden, de kleine dingen. Laat je dus inspireren door de kunst van het vertragen.

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Oké, en dan nu de vraag wanneer heb je voor het laatst een mooie lange boswandeling gemaakt? Mensen met een hond zeggen dan ‘gisteren!’ maar voor de rest is het vaak steeds hetzelfde liedje: het komt er niet zo vaak van. Daar is een verklaring voor, ook dít is onderzocht: we onderschatten stelselmatig hoe goed we ons voelen in de natuur. Als je eenmaal in het bos loopt, zeg je: ‘Oh, wat is dit toch héérlijk, gaan we echt vaker doen!’ Een week later zit je op zondagmiddag eindelijk ’s een keer lekker rustig op de bank met Formule 1 of je Netflix. En zo druipt de natuur stilletjes af door de achterdeurtjes van je leven.

lees verder

2 Reacties

  1. Timo Terstappen

    Leuke blog!

    Reageer
    • Frank Terstappen

      Bedankt voor je reaktie, nu weet ik dat het wel werkt niet gebruikt wordt.

      Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin