Home » Blog » Natuur coaching » De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

door | 22 mei, 2024 | Geen categorie, Natuur coaching

Het is de hoogste tijd. Ik heb al veel te lang niks meer van me laten horen.  Het is al 19 mei en eigenlijk zou ik vandaag wat anders op mijn programma hebben staan, maar soms gaat het even anders.  Dan is het even terugschakelen en aanpassen om vervolgens indien mogelijk het ritme weer op te pakken. Ik ben weer in rustig tempo begonnen met 2 groepswandelingen voor Nationale Diabetes Challenge in Odijk en Bunnik. Voor mij is het een stok achter de deur om zelf ook weer opbouwend en gericht mee te doen. Maar ook zeker om ’bankhangers’ van de bank te krijgen die anders blijven zitten. Ze te enthousiasmeren om naar buiten te gaan, de natuur in om te bewegen.

Mocht daar dan iemand bij zitten met een specifieke coaching-vraag dan kan ik daar op inspringen. Ik zie het als: ” win- win”.

Echt neem van mij aan: Volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden! Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid (minder kans op vormen van kanker, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht…), Je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al wandelend zet je al één voet richting meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.

Bij ouderen zorgt beweging juist ook voor:

*een beter fysiek functioneren

*sterkere botten

*een beter evenwicht

*minder valongelukken

*minder kans op depressie en angstgevoelens: je voelt je beter in je vel

*een langer zelfstandig en kwaliteitsvol leven

Onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen je immuunsysteem versterkt tegen overdraagbare infectieziektes. Volwassenen en ouderen die met een aandoening kampen en voldoende bewegen, mogen rekenen op dezelfde voordelen als hierboven. Maar er zijn ook nog éxtra voordelen. Beweging: verbetert het geheugen bij  multiple sclerose, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en na een beroerte, bij een verstandelijke beperking en bij dwarslaesie (het verzacht de pijn). Ook volwassenen en ouderen met een chronische ziekte doen er goed aan te bewegen, want een actief leven verhoogt de levenskwaliteit. Het zorgt voor een langer leven en vertraagt het ziekteverloop bij bv. een te hoge bloeddruk en diabetes type 2. Wandelen in de natuur verkleint de kans op terugkeer   of nieuwe vorm van een levensbedreigende ziekte. Ook helpt het tijdens het hele diagnose traject waar je dan ongewild in terecht gekomen bent….

        De geel gekleurde Citroenvlinders zijn mannetjes; de wijfjes zijn groenachtig wit. Overwinterende exemplaren verschijnen vroeg in het voorjaar.

Hoor de vogels fluiten, zie het frisse lentegroen, voel de zonnewarmte, ruik de bloesem de bloemen. Het is nu volop lente en de hoogste tijd om naar buiten te gaan om te bewegen. Traagheid is een noodzakelijke voorwaarde van een optimale beleving van het landschap. Alleen te voet kun je het landschap intensief ervaren en alleen traag kun je genieten van de rust en de stilte.  Vertragen zie ik als aankomen/landen in de natuur. Tegelijk is het voor mij een vorm van protest tegen de jachtigheid, de snelheid en de hectiek van het dagelijks leven. Het voordeel van die traagheid is dat je stap voor stap om je heen kunt kijken en de omgeving goed in je op kunt nemen. Denk je aan lente dan denk ik aan geel. Wie wordt er nu niet blij van een gele oppepper na een kleurloze winter? Zie en hoor de Geelgors die een strofe die wat doet denken aan de 5e symfonie van Beethoven, ten gehore brengt “dzi-dzi-dzi-dzi-dzèèèè”.In onze natuur komt veel geel voor. Wetenschappelijk is bewezen dat alleen al de kleur groen ontspant. Gebruik als je in de natuur wandelt al je zintuigen! Stapsgewijs zie je de details: gele Narcissen, een veld met speenkruid of andere boterbloemachtige, het felgele eendenkuiken in de sloot of hommels met subtiel gele bandjes. Als je vertraagt, heb je de tijd om aan te raken, te ruiken of een foto te maken. Ga je sneller, dan verlies je al gauw het overzicht en mis je e bijzonderheden, de kleine dingen. Laat je dus inspireren door de kunst van het vertragen.

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Ben je op het moment ook een beetje de weg kwijt? Of loop je met je ziel onder je arm? Gefrustreerd, angstig en verdrietig? Ontmoedigd door de oorlogssituatie in de wereld, de slechte resultaten van de klimaatcrisis? Het komt nu allemaal zo dichtbij. Dit is wat ik hoor en wat er ook speelt bij de mensen waarmee ik in de natuur wandel. Mijzelf bekruipt dat “unheimische gevoel” ook. Een vorm van angst en stress? Mijn reisbestemmingen als reisleider waren o.a. Noord-Oost Polen, Wit Rusland en Georgië, gebieden die nu in of heel dicht tegen het oorlogsgebied aanliggen. Wat hadden we het toen goed, wat zijn we daar gastvrij ontvangen. Altijd even vriendelijk, zorgzaam. De bijzondere natuur, een waar voorbeeld hoe de bewoners daar met en van de natuur leven, ik koester mijn herinneringen en ga nu steeds vaker in gedachten naar deze tijd en deze mensen terug.

lees verder
Strandjutten

Strandjutten

Ik heb iets met de zee, het strand en het Zwin aan de Belgische/ Nederlandse kust. Het brengt me méér dan rust of een leeg hoofd.
Als ik aan de kust ben, loop ik meestal met de kop in de wind, op blote voeten door de branding. Dan voel ik de kracht van de natuur, ik ga bewust al mijn zintuigen af…. Nog steeds loop ik met de verwondering van een kleine jongen langs de waterkant. (Ik ben echt in mijn element als ik in het Zwin aan het “jutten” ben. “Jutten” ligt niet iedereen. Veel mensen willen kilometers maken. Ik vaak niet. Mijn doel is bewegen, buiten zijn, niet meer! Het is niet zo dat ik opveer wanneer er een schip in nood is en zijn vracht verliest. Hoewel ik me als de dag van gisteren (6 maart 1987) de ramp van veerboot Herald of Free Enterprise in de haven van Zeebrugge en het aanspoelen van de diverse spullen herinner.

lees verder

2 Reacties

 1. Timo Terstappen

  Leuke blog!

  Reageer
  • Frank Terstappen

   Bedankt voor je reaktie, nu weet ik dat het wel werkt niet gebruikt wordt.

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin