Oké, en dan nu de vraag wanneer heb je voor het laatst een mooie lange boswandeling gemaakt? Mensen met een hond zeggen dan ‘gisteren!’ maar voor de rest is het vaak steeds hetzelfde liedje: het komt er niet zo vaak van. Daar is een verklaring voor, ook dít is onderzocht: we onderschatten stelselmatig hoe goed we ons voelen in de natuur. Als je eenmaal in het bos loopt, zeg je: ‘Oh, wat is dit toch héérlijk, gaan we echt vaker doen!’ Een week later zit je op zondagmiddag eindelijk ’s een keer lekker rustig op de bank met Formule 1 of je Netflix. En zo druipt de natuur stilletjes af door de achterdeurtjes van je leven.
De bomen, bloemen, de bijen en de vogels vinden het ook best als je wegblijft. De natuur geeft niet om likes… De natuur heeft genoeg aan zichzelf, Met de wolken, de vallende blaadjes en de geur van herfst. Als je nu door het herfstig bos wandelt, valt je meteen die typische geur op. Afkomstig van de verhoogde vochtigheid in de bosbodem vol rottende bladeren en ander natuurlijk afval. Hoewel onze reukzin vandaag de dag veel minder essentieel is geworden dan toen we nog op onze vier “poten“ rondkropen. Veel mensen hebben een duidelijke herinnering aan een bepaalde geur. Rook je een bepaalde geur al een keer, dan blijf je die altijd herinneren. Wat je ooit hebt geroken, kun je niet meer “ont herinneren”, dat kunnen we niet. Je blijft de geur ook altijd herkennen samen met het gevoel dat je ervoer toen je het rook. Wat mij bij blijft is de geur van lelietjes in het bos. Lelietjes van dalen die ik met mijn vader in het Leudal plukte rond de eerst heilige communie in mei. Maar ook de muskusgeur bij het kruisen van een vossen- of wildwissel, in de hoop unieke foto’s te maken. Die geuren opnieuw ruiken brengt je terug naar dat moment. We wandelen met onze laarzen door krokant knisperende, gevallen herfstbladeren. We zien boomkruinen in alle kleuren van de regenboog. Vele soorten paddenstoelen want het is vochtig en het heeft nog niet hard gevroren. Overvloed aan noten en bessen, ja het is een mastjaar (een jaar waarin bomen en planten veel vruchten dragen). De herfst is zo uniek, dat er zelfs geen Nederlands woord is, dat er op rijmt! Blaadjes van verschillende bomen verliezen allemaal op hun eigen ritme hun kleur. Dat werkt zo: de boom in kwestie gebruikt al het groen van het blad op en de bladeren vertonen de kleur die overblijft: geel, rood of bruin. Sommige blaadjes blijven wat langer groen, andere verliezen nooit hun groene kleur.` Dat is een metafoor voor het leven: iedereen heeft een ander ritme om te volgen in het leven. Jezelf vergelijken met anderen is dus compleet zinloos. Leef, maar op je eigen ritme, niet op dat van iemand anders. Rood is een kleur waar je opgewonden en energiek van wordt, terwijl oranje en gele tinten je speelser maken en je creativiteit een boost geven. Groene en blauwe kleuren zouden dan weer kalmerend werken. Wat werkt voor jou?
Natuurlijk ben ik als natuur/wandelcoach regelmatig in de natuur/het bos te vinden. Dan neem ik deelnemers mee, daag ze ook uit om regelmatig zelf op pad te gaan in de natuur om daar rust te vinden… Dat de natuur je kan helpen herstellen, is geen nieuw idee. Een aantal weken alleen de natuur in gaan op een kantelmoment in je leven is al zo oud als de weg naar Rome (of de pelgrimstocht naar Santiago). Intuïtief is het ook volkomen logisch. Herstellen en tot rust komen doe je in de natuur, met de geur van bloemen, zingende vogels en veel groen. Niet midden op een kruispunt, in de stad, tussen de lichtreclames. Het klopt niet alleen intuïtief, er is inmiddels ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van natuur en keer op keer wordt de positieve werking aangetoond op het immuunsysteem, op het geluksgevoel, en op het gemoed.
Ervaar ook de positieve werking van de natuur
Een dagelijkse dosis groen houd je gezond en het is bovendien een van de beste manieren om te herstellen van de dagelijkse (werk)stress. Maar het helpt je ook om dichter bij je zelf te komen, om te onthouden wie je bent. Dus kom van de bank af, ga naar buiten en beweeg. Neem gerust contact op om een natuur coaching te doen, om samen met de natuur helderheid te creëren waarin je vastgelopen bent. Lekker het bos/de natuur in en openstaan voor wat zich aandient.
Samen onderzoeken we:
1 Waar je nu staat, waar het schuurt?
2 Wat zou je graag willen, hoe ziet dat eruit?
3 Wat houd je tegen, wat belemmert jou?
4 Wat heb je in huis en hoe kunnen we je draagkracht vergroten?
5 Wat heb je nodig en wat ga je praktisch doen om je verlangen te verwezenlijken?
0 Reacties