Home » Blog » Geen categorie » Challenge: Verbeter je gezondheid!

Challenge: Verbeter je gezondheid!

door | 4 apr, 2023 | Geen categorie, Wandel coaching

De eerste stap naar meer bewegen kan best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin in een rol. De Nationale Diabetes Challenge (NDC) maar ook ik ( als gecertificeerd wandelcoach), spelen in op deze beweegbelemmeringen en helpen deelnemers toch de eerste stap te zetten:

  • Het wekelijks samen wandelen onder begeleiding van lokale professionals biedt de deelnemers een veilige opstap naar bewegen, waarna zij meer vertrouwen in zichzelf en eigen lichaam krijgen.
  • Deze positieve ervaring maakt dat deelnemers gemotiveerd zijn te willen blijven werken aan hun gezondheid. De NDC biedt de deelnemers de mogelijkheid niet alleen méér te bewegen, maar ook te werken aan andere leefstijlfacetten.
  • Daarnaast wordt deelname aan de NDC vooral als heel gezellig ervaren en gezien als stok achter de deur om wekelijks de wandelschoenen aan te trekken.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweeginterventie van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Deelnemers wandelen ongeveer 20 weken lang samen met hun zorgverlener, welzijns-professional en/ of buurtsportcoach één keer per week in eigen buurt. Samen train je toe naar de feestelijke afsluiting op zaterdag 16 september 2023. Deelnemers ervaren tijdens de NDC op een veilige en gezellige manier wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en diabetes. Gedurende de wandelingen is er niet alleen aandacht voor bewegen, maar ook voor de natuur en andere leefstijlfactoren. Deelnemers zijn samen stap voor stap in beweging.

En meedoen aan de NDC levert veel op! Ervaringen van de deelnemers laten zien dat zij dankzij de NDC meer vertrouwen krijgen in zichzelf en ervaren dat samen bewegen gezellig is en veel positieve effecten heeft op de gezondheid. Letterlijk en figuurlijk. Door de deelnemers dit zelf te laten ervaren, zien we dat zij gemotiveerd zijn ook om na de interventie te blijven werken aan hun gezondheid. Van bewegen maken we samen het nieuwe normaal.  De glimlach op de vele gezichten tijdens het NDC Festival afgelopen september laat een trots zien van mensen die enorme stappen hebben gemaakt. Dit gunnen wij nog meer mensen.

Blijven zitten helpt je niet verder. Samen met lotgenoten, zoveel mogelijk deelnemers in beweging zien te krijgen op een aanstekelijke manier zodat ze het ook zelf steeds meer gaan doen. Als wandel-natuurcoach zie ik dat ook als mijn taak, evenals het enthousiasmeren van de zorgprofessionals om af en toe mee te lopen om zo een andere kijk en wisselwerking te krijgen. Samen met Bunnik beweegt ben ik in gesprek gegaan om de Diabetes Challenge nu eindelijk in de gemeente Bunnik te starten. Vanaf maandag 17 april zal ik 20 weken elke maandag ochtend starten om 9.30 uur vanaf Odijk met een groep. En vanaf donderdag 20 april om 19.30 uur in Bunnik.

Onderzoek onderbouwt bovengenoemde ervaringen. De resultaten van drie jaar onderzoek naar de NDC laten zien dat wekelijks samen wandelen een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid van de deelnemers. Deelnemers vallen af, zitten beter in hun vel en hebben vaak minder medicatie nodig. Daarnaast rapporteren deelnemers een betere kwaliteit van leven na hun deelname.

Aanmelden kan via, https://www.nationalediabeteschallenge.nl/krommerijn

Voor vragen mag je me ook mailen en of bellen. Misschien denk je: “ach, zo groot is mijn probleem nog niet” of zoiets van “ik ga zelf wel wandelen”. En blijf je de dingen maar voor je uitschuiven( zo herkenbaar!), maar weet je diep van binnen dat het goed zou zijn om toch eens actie te ondernemen. DOEN!”

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

De winter, kerst, natuur en ik!

De winter, kerst, natuur en ik!

Koud hebben en rode wangen. Witte sneeuw, snijdende wind en toch op de fiets naar het werk. Bibberen in de winterzon, met rode, tintelende oren onder mijn pet of muts. Korte dagen, lange nachten. Bomen, struiken en doorlevende planten zoals klimop en hulst. Deze laatste struik bezit het groenste groen, maar is ook stekelachtig. De mensen halen groene takjes in huis omdat groen de kleur is van hoop. Door de korte dagen krijgen de vogels weinig tijd om voedsel te zoeken en er is soms ook weinig voedsel voor handen. Vinken, mussen, merels en spreeuwen komen om eten. Vogels die honger en kou lijden zitten “dik” met opgezette veren om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Vele kleine zangvogels zijn naar zuidelijke oorden. En voor de insecten etende mezen is het levensgevaarlijk. Goed zichtbaar op de takken, kunnen ze ook gemakkelijk ten prooi vallen aan roofvogels. De voedertafel is, niet alleen met kerst, goed gevuld met cake, vet, zaadjes en ballen natuurlijk.

Lees meer
Wat doet de herfst met je?

Wat doet de herfst met je?

Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, wind door je haren. Buiten is het festijn van mooie herfstkleuren, in het bos ruik je intenser de verschillende geuren en natuurlijk warm binnen zitten met een heerlijk kopje verse gemberthee.
Alle seizoenen hebben hun eigen energie en daarmee ook hun specifieke invloed op ons. De betekenis van de herfst: het terugkeren naar de binnenwereld. De herfst is het seizoen die mens, dier, boom en plant stimuleert om zich terug te trekken. De zon schijnt minder fel en lang, het wordt kouder en vochtiger. We blijven vanzelf meer binnen…

Lees meer
Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Oké, en dan nu de vraag wanneer heb je voor het laatst een mooie lange boswandeling gemaakt? Mensen met een hond zeggen dan ‘gisteren!’ maar voor de rest is het vaak steeds hetzelfde liedje: het komt er niet zo vaak van. Daar is een verklaring voor, ook dít is onderzocht: we onderschatten stelselmatig hoe goed we ons voelen in de natuur. Als je eenmaal in het bos loopt, zeg je: ‘Oh, wat is dit toch héérlijk, gaan we echt vaker doen!’ Een week later zit je op zondagmiddag eindelijk ’s een keer lekker rustig op de bank met Formule 1 of je Netflix. En zo druipt de natuur stilletjes af door de achterdeurtjes van je leven.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin