Home » Blog » Geen categorie » Bijen hebben veel te vertellen!

Bijen hebben veel te vertellen!

door | 29 jul, 2023 | Geen categorie, Natuur coaching

Bijen zijn van onschatbare waarde voor de wereldvoedselproductie. Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen en frambozen. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de altijd hard werkende bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Juist ook in de natuur sterven wilde plantensoorten uit zonder onze bijen. Bij veel wereldproblemen heb je als individu het gevoel dat jouw inbreng een druppel op een gloeiende plaat is. In het bijenverhaal lijkt dit ook zo, maar het is niet zo. Je kan bloemen zaaien, struiken planten, gifstoffen vermijden, insectenhuisje hangen … noem maar op. Ook zonder tuin kan je je gevel of terras ook van bijengroen voorzien. Jouw actie telt! Samen redden we de bij.

 Wilde bijen en honingbijen vertellen ons veel over hoe het gesteld is met de natuur. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie. Het is dus geen goed nieuws dat in 2018 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde. 

Een van de oudste dierentalen die biologen hebben gedocumenteerd, is bijentaal. Bijen communiceren niet via geluiden maar via geur en beweging: de bijendans. In een bijennest (kast) zijn de rollen duidelijk verdeeld. Een verkenner heeft als taak om nieuwe nectarbronnen te zoeken en zodra zij een geschikte bron heeft gevonden (bijvoorbeeld een bloeiende kastanjeboom) keert ze terug naar de kast om de andere bijen het goede nieuws te vertellen. Ze neemt een beetje stuifmeel en nectar mee terug als proefmonster, zodat de andere bijen de kwaliteit kunnen beoordelen. Midden in de kas begint ze aan haar voorstelling. Ze begint te dansen in de vorm van een 8 en iedere keer als ze over het kruispunt van de 8 gaat schudt ze met haar achterlijf om de richting van de nectarbron aan te geven. Dit gaat heel precies: ze wijst niet naar de bron, maar geeft een hoek aan met de stand van de zon. Als ze lang staat te dansen, verandert ze de dans om het verschuiven van de zon aan de hemel aan te geven. Met de grote van de 8 geeft ze de afstand van de bron aan en hoe harder ze trilt, hoe meer nectar er te vinden is. Dit alles vindt plaats in een stikdonkere kast, en toch weet een bijtje dat naar buiten gaat en even staat te knipperen in de felle zon moeiteloos de aan haar vertelde bron te vinden. Geweldig!

Het is behoorlijk ingewikkeld om in een kast propvol krioelende bijen ook maar ergens wijs uit te worden, laat staan deze gebarentaal te verklaren, uit te leggen. Maar dankzij eeuwenlange observaties door imkers en later door onderzoekers met observatiekasten, zijn we daar toch mooi in geslaagd. De laatste jaren wordt er door onderzoekers en natuurverenigingen veel meer gefocust op het inventariseren van o.a. wilde bijen. De resultaten geven interessante informatie om de omgeving voor onze bestuivers te verbeteren. De reden waarom ik zo met bijen bezig ben is dat ik op onze zorgboerderij een project ben gestart om de bijenstal te vervangen en aan te passen. Deze stal staat er al tientallen jaren en is in verre staat van ontbinding. Je kunt er niet gewoon rechtop in staan om je werkzaamheden te doen. Hij is niet meer waterdicht en het hout is vergaan. Stuk voor stuk laten de planken los en vallen ze naar beneden. Deze winter ga ik met een aantal vrijwilligers aan de bak om een nieuwe aangepaste stal te realiseren.Ik ben er van overtuigd dat als we met ons allen er de schouders onder zetten en ieder zijn steentje, plankje hout, doosje schroeven of een geldelijke bijdrage levert of wat je kunt missen aan steun dan komen we een heel eind. Doneer het bedrag op: NL 46 INGB 0690 9368 85 onder vermelding van: ”bijenstal Nieuw Rijsenburg”. Wil je meer informatie over dit project of op een ander manier helpen, een bijdrage leveren bel me gerust mob: 06- 29015646. Ik praat je dan graag bij en vertel je dan hoe je ons ook verder kunt helpen. Heel eenvoudig door positief te praten over ons initiatief en inzet op Nieuw Rijsenburg waar we naast onze gewone werkzaamheden ook een verantwoording voor het erf en het mooie landgoed hebben.

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Ben je op het moment ook een beetje de weg kwijt? Of loop je met je ziel onder je arm? Gefrustreerd, angstig en verdrietig? Ontmoedigd door de oorlogssituatie in de wereld, de slechte resultaten van de klimaatcrisis? Het komt nu allemaal zo dichtbij. Dit is wat ik hoor en wat er ook speelt bij de mensen waarmee ik in de natuur wandel. Mijzelf bekruipt dat “unheimische gevoel” ook. Een vorm van angst en stress? Mijn reisbestemmingen als reisleider waren o.a. Noord-Oost Polen, Wit Rusland en Georgië, gebieden die nu in of heel dicht tegen het oorlogsgebied aanliggen. Wat hadden we het toen goed, wat zijn we daar gastvrij ontvangen. Altijd even vriendelijk, zorgzaam. De bijzondere natuur, een waar voorbeeld hoe de bewoners daar met en van de natuur leven, ik koester mijn herinneringen en ga nu steeds vaker in gedachten naar deze tijd en deze mensen terug.

lees verder
De winter, kerst, natuur en ik!

De winter, kerst, natuur en ik!

Koud hebben en rode wangen. Witte sneeuw, snijdende wind en toch op de fiets naar het werk. Bibberen in de winterzon, met rode, tintelende oren onder mijn pet of muts. Korte dagen, lange nachten. Bomen, struiken en doorlevende planten zoals klimop en hulst. Deze laatste struik bezit het groenste groen, maar is ook stekelachtig. De mensen halen groene takjes in huis omdat groen de kleur is van hoop. Door de korte dagen krijgen de vogels weinig tijd om voedsel te zoeken en er is soms ook weinig voedsel voor handen. Vinken, mussen, merels en spreeuwen komen om eten. Vogels die honger en kou lijden zitten “dik” met opgezette veren om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Vele kleine zangvogels zijn naar zuidelijke oorden. En voor de insecten etende mezen is het levensgevaarlijk. Goed zichtbaar op de takken, kunnen ze ook gemakkelijk ten prooi vallen aan roofvogels. De voedertafel is, niet alleen met kerst, goed gevuld met cake, vet, zaadjes en ballen natuurlijk.

lees verder
Challenge: Verbeter je gezondheid!

Challenge: Verbeter je gezondheid!

De eerste stap naar meer bewegen kan best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin in een rol. De Nationale Diabetes Challenge (NDC) maar ook ik ( als gecertificeerd wandelcoach), spelen in op deze beweegbelemmeringen en helpen deelnemers toch de eerste stap te zetten:

lees verder

1 Reactie

  1. Frank Terstappen

    Goede bijen honing heeft antibacteriële eigenschappen en kan ook helpen om de keel te verzachten.
    Een paar lepeltjes per dag werkt bij mij beter als Noscapine en-of Codeïne.
    Want echt die intense hoestbuien , ik ben ze zo zat…

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin