Home » Blog » Geen categorie » Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

door | 20 mrt, 2022 | Geen categorie, Wandel coaching

Ben je op het moment ook een beetje de weg kwijt? Of loop je met je ziel onder je arm? Gefrustreerd, angstig en verdrietig? Ontmoedigd door de oorlogssituatie in de wereld, de slechte resultaten van de klimaatcrisis? Het komt nu allemaal zo dichtbij. Dit is wat ik hoor en wat er ook speelt bij de mensen waarmee ik in de natuur wandel. Mijzelf bekruipt dat “unheimische gevoel” ook. Een vorm van angst en stress? Mijn reisbestemmingen als reisleider waren o.a. Noord-Oost Polen, Wit Rusland en Georgië, gebieden die nu in of heel dicht tegen het oorlogsgebied aanliggen. Wat hadden we het toen goed, wat zijn we daar gastvrij ontvangen. Altijd even vriendelijk, zorgzaam. De bijzondere natuur, een waar voorbeeld hoe de bewoners daar met en van de natuur leven, ik koester mijn herinneringen en ga nu steeds vaker in gedachten naar deze tijd en deze mensen terug.
Kies voor jezelf…
Duidelijk is dat te veel nieuws voor negativiteit en zelfs depressiviteit kan zorgen en tot chronische stress kan leiden. Stress verzwakt ook je wilskracht, en stemmingswisselingen kunnen een gevolg zijn. Zelfs als je weet dat het nieuws een grote bron van stress voor je betekent, is het vaak lastig hier op de juiste manier mee om te gaan. Zorg er in eerste instantie voor dat je je wat meer afschermt van al het nieuws. Kijk wat er belangrijk is voor jou als persoon en vooral wat jij belangrijk en interessant vindt. Minder nieuws maakt het leven effectiever en positiever. In plaats van twee uur per dag nieuws te volgen en op de bank te hangen, kun je in die tijd echt iets doen voor jezelf! Op de hoogte zijn van het nieuws heeft natuurlijk zijn waarde. Kies alleen voor de dingen die echt iets toevoegen aan jouw leven en volg het nieuws niet simpelweg omdat het in je routine zit vastgeroest of omdat het “erbij hoort”! Relativeer het nieuws ook, ga niet mee in allerlei hypes. Er zijn vaak belangrijkere dingen in je directe omgeving waar je je aandacht en energie beter aan kunt besteden. Hoe minder nieuws je tot je neemt, hoe meer bewust je wordt van je omgeving. Als je even helemaal niets meer met de berichtgeving van de hele wereld te maken wilt hebben, kun je altijd nog doen aan: “een nieuwsdieet”. Hierbij ban je het nieuws en alle gevolgen voor jouw lichaam uit je zijn, door voor een bepaalde periode niet meer de krant te lezen, naar de radio te luisteren en de televisie niet meer aan te zetten. Nieuwsvrij! Dat klinkt als een opluchting. Wegkijken en je kop in het zandsteken is natuurlijk ook niet de bedoeling. We leven op het moment in een zieke wereld, met heel veel negatief nieuws. Om je daarin staande te houden heb ik enige tips…

Mijn suggesties:
Heb vertrouwen in de generatie van vandaag, die jongens en meiden die hun hoofd massaal over al die issues breken. Heb ook vertrouwen in de komende generaties die vast met nog veel slimmere oplossingen komen dan dat wij vandaag kunnen bedenken. Die gedachte helpt mij heel erg als ik weer eens doorsla in doemscenario’s. Ik kan bijvoorbeeld weleens te veel opgaan in de gedachte “Waar gaat het met de wereld naartoe?” als ik lees over overstromingen op Madagaskar, bosbranden op Australië of in Amerika, de vulkaan uitbarsting op IJsland en andere vormen van klimaatverandering. Je kunt er op twee manieren naar kijken, zoals ik een tijdje geleden las: 1). Vol wanhoop, denkend dat het compleet de verkeerde kant op gaat en alleen maar slechter wordt.
2). Vol vertrouwen. Bedenk hoeveel meer mensen zich nu met klimaatverandering bezighouden dan vroeger, hoeveel meer duurzame bedrijven er zijn, hoeveel duurzame blogs, podcasts, etc. er als paddenstoelen uit de grond rijzen, hoeveel groter het vega-schap is geworden, hoeveel mensen opstaan tegen onrecht, hoeveel duurzame innovaties er worden gerealiseerd…

Ga de natuur in. Ik wandel graag, het rondje Kromme Rijn, soms alleen, maar ook samen met anderen. Altijd staan mijn zintuigen op aan. Zo mooi om de ontluikende lente te ervaren: het uitkomen van het speenkruid, de bosanemonen, het weer verwelken van de sneeuwklokjes, wat waren ze weer prachtig. Ik zie de eerste hommel, hoor de vinkenslag, ruik de geur van het boerenland. Maar ook het bos tussen Driebergen en Zeist kan me bekoren, ik ken daar plekjes waar het zó rustig is en dan met het heerlijke zonnetje van afgelopen week. Even voelt het alsof er niets anders is dan ik samen ( of toch alleen ) met de natuur! Zo helpt de natuur ingaan mij vaak om tot rust te komen en negatieve prikkels te laten voor wat ze zijn. Zelfs al staat de wereld op zijn kop, de natuur gaat door. De blaadjes blijven groeien in de lente, de bloemen blijven bloeien, de wind blijft waaien. Het er bewust ( mindfulness ) bij stilstaan en genieten van alle moois, doet me beseffen -al is het voor heel even- wat is de wereld eigenlijk mooi. Ga dus op stap, de natuur in en kijk om je heen er is genoeg moois te vinden.
Lukt het niet dan wil ik je daarbij graag helpen.

Doe aan “op slomen” : minstens een uur voor je naar bed gaat niet meer naar actualiteitenrubrieken of nieuwsuitzendingen kijken. Het liefst ook geen tv, telefoon, computer of IPad. Pak gewoon een boek, zet evt. een muziekje op en ga bewust “op slomen”, je klaarmaken om naar bed te gaan zonder prikkels, zonder negatieve gedachten. Op deze manier ga je eerder en beter inslapen.

Wat kunnen we zelf doen…? Doneren wat je kunt missen aan een van de goede doelen. Echter, je kunt niet in je eentje de wereld verbeteren. Je invloed is beperkt. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal nul komma nul invloed hebt op negatief nieuws. Kleine beetjes en kleine acties helpen. Stel: jij eet één dag per week geen vlees meer. Moet je je eens voorstellen wat dat op jaarbasis, over tien jaar of zelfs over tig jaar voor verschil maakt. En dat je er misschien anderen mee inspireert om datzelfde te doen. Een ander voorbeeld: als je de temperatuur van je CV 2 graden naar beneden zet bespaar je veel gas en als iedereen in Nederland dat zou doen!! Alle keuzes die je maakt, maken dus wél degelijk een verschil. Zeker op de lange termijn. Als jij ervoor kiest niet vanuit haat te reageren op anderen, maar liefdevol te zijn, dan geef je daarmee een goed voorbeeld aan je kinderen of mensen om je heen. Jij kunt op jouw manier de wereld mooier maken en dat kan soms al met iets kleins.
Ik denk aan de mooie ontmoetingen met mensen in Polen, Wit-Rusland en Georgië. Ik bid voor ze en stuur ze gedachtenkracht om door deze onzekere en moeilijke tijd heen te komen. Tevens laat ik me niet volledig meeslepen met al het negatieve wereldnieuws. Ik steek mijn kop zeker niet in het zand, maar ik realiseer me dat ik -dichtbij mijzelf- vanuit mijn eigen kracht moet handelen. Dat wil ik ook aan iedereen meegeven: laat je schouders niet hangen, doe wat je kunt, maar wees ook lief voor jezelf en vraag niet méér van jezelf dan dat je aankunt. Want als jij gelukkig bent en goed in je vel zit, kun je wie dan ook om je heen veel beter helpen! Dus ontdoe je van alle prikkels die je niet kunt handlen en besef: ” een mooiere wereld begint bij jezelf “.


De foto´s zijn door mezelf gemaakt tijdens een indrukwekkende reis in Georgië een paar jaar geleden.

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

De winter, kerst, natuur en ik!

De winter, kerst, natuur en ik!

Koud hebben en rode wangen. Witte sneeuw, snijdende wind en toch op de fiets naar het werk. Bibberen in de winterzon, met rode, tintelende oren onder mijn pet of muts. Korte dagen, lange nachten. Bomen, struiken en doorlevende planten zoals klimop en hulst. Deze laatste struik bezit het groenste groen, maar is ook stekelachtig. De mensen halen groene takjes in huis omdat groen de kleur is van hoop. Door de korte dagen krijgen de vogels weinig tijd om voedsel te zoeken en er is soms ook weinig voedsel voor handen. Vinken, mussen, merels en spreeuwen komen om eten. Vogels die honger en kou lijden zitten “dik” met opgezette veren om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Vele kleine zangvogels zijn naar zuidelijke oorden. En voor de insecten etende mezen is het levensgevaarlijk. Goed zichtbaar op de takken, kunnen ze ook gemakkelijk ten prooi vallen aan roofvogels. De voedertafel is, niet alleen met kerst, goed gevuld met cake, vet, zaadjes en ballen natuurlijk.

lees verder
Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Oké, en dan nu de vraag wanneer heb je voor het laatst een mooie lange boswandeling gemaakt? Mensen met een hond zeggen dan ‘gisteren!’ maar voor de rest is het vaak steeds hetzelfde liedje: het komt er niet zo vaak van. Daar is een verklaring voor, ook dít is onderzocht: we onderschatten stelselmatig hoe goed we ons voelen in de natuur. Als je eenmaal in het bos loopt, zeg je: ‘Oh, wat is dit toch héérlijk, gaan we echt vaker doen!’ Een week later zit je op zondagmiddag eindelijk ’s een keer lekker rustig op de bank met Formule 1 of je Netflix. En zo druipt de natuur stilletjes af door de achterdeurtjes van je leven.

lees verder
De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

Echt neem van mij aan: Volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden! Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid (minder kans op vormen van kanker, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht…), Je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al wandelend zet je al één voet richting meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin