Home » Blog » Wandel coaching » Wat doet wandelcoaching met je…?

Wat doet wandelcoaching met je…?

door | 6 feb, 2022 | Wandel coaching

Natuur-wandelcoaching: “Kom mee naar buiten allemaal…”

Bij wandelcoaching denkt men vooral aan trainen onder begeleiding van een coach om je lichamelijke conditie te verbeteren. Echter wandelcoaching richt zich vooral op je mentale welzijn. Samen met een wandelcoach (een zorgprofessional) ga je buiten in de natuur  wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor je vragen/problemen werken. Je bent licht actief buiten bezig. Bij natuur-wandelcoaching wordt de coachee als het ware vergezeld door twee coaches, de coach én de natuur. De wisselwerking tussen hen zorgt voor een duurzaam resultaat. Natuurlijk zetten we de telefoon op stil en gebruiken deze enkel om evt. te fotograferen.

Wat zijn de voordelen aan wandelen in de natuur

De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coaching traject zijn divers en per persoon verschillend.

*Je algemene conditie gaat er zienderogen op vooruit. We zitten namelijk veel te veel, zeker nu ook met al het thuiswerken. Door te wandelen in de natuur neem je meer gezonde, frisse lucht op, wat de longen zuivert.

*De natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen. In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn. Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging. *In de natuur ben je er “echt even helemaal uit”. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen. Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en de coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. Na een flinke wandeling voel je je mentaal ontspannen en fysiek moe. Ga bijvoorbeeld in de vroege avond naar buiten, maak een wandeling in plaats van voor de tv te hangen. Je slaapt zo beter.

Robuuste wetenschappelijke steun…

De wetenschap is het er anno 2020 wel grotendeels over eens: bezig zijn in de buitenlucht doet een mens goed. Omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg verzamelde de belangrijkste resultaten van tientallen onderzoeken naar de invloed van natuur op de gezondheid. Het proefschrift ‘When in need, nature is there for you’ van psycholoog en onderzoeker aan de VU Daphne Meuwese spreekt heldere taal. Ook natuurorganisatie IVN beschrijft wat de effecten van natuur zijn op (de ontwikkeling van) onze hersenen. De conclusie is overduidelijk: “Natuurgebieden, parken, bomen en tuinen vormen een vluchtheuvel voor de geest. Ook kleine beetjes natuur dragen bij aan overprikkeling van ons aandacht systeem en helpen om sociale stress het hoofd te bieden. Een korte wandeling of een uitzicht op een groen bladerdak helpt reeds…

Wat betekent dat in de praktijk als ik jouw wandelcoach ben:

Je meldt je aan bij Natuur Stappen Coach en we maken een afspraak voor een gratis kennismakinswandeling. Ook stuur ik je een vragenlijst op. Wil je liever een telefonisch kennismakingsgesprek, dat is ook mogelijk. Tijdens de kennismakingswandeling luister ik naar je verhaal, in combinatie met het vragenformulier probeer ik te ontdekken of ik je verder kan helpen. Ik probeer je duidelijk te maken wat er tijdens de eerste wandeling gaat gebeuren. Ook gaan we zien of er een klik is immers het moet veilig en vertrouwd aanvoelen. Na het gesprek en/of wandeling doe ik graag een voorstel met de vervolgstappen. Als natuur-wandelcoach neem ik je mee naar buiten om daar, al wandelend, het gesprek met je aan te gaan. Ik zie Coachen als een werkvorm waarbij mensen worden uitgedaagd en gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen. Het is toekomstgericht en de coachee is ook zelf verantwoordelijk voor zijn/haar leerproces. Als coach stel ik vragen(geef oefeningen) al dan niet natuur gerelateerd, waarmee de coachee zelf aan de slag gaat. Het hele proces wordt door mij zorgvuldig gemonitord/begeleid. Meestal coach ik oplossings- en resultaatgericht. Deze manier van coachen vertrekt vanuit het mensbeeld waarbij er, hoe lastig het probleem ook is, altijd bepaalde krachtbronnen in de persoon zelf aanwezig zijn. Deze krachtbronnen kunnen gebruikt worden om bepaalde doelen te bereiken. Bij iedere coachwandeling gaan we samen bekijken en onderzoeken welke stap of stapje jij kunt gaan zetten. Vooral ook hoe je dat kunt gaan doen. Kleine veranderingen hebben vaak al grote invloed. We doen samen oefeningen in de natuur en soms krijg je opdrachten mee om thuis aan te werken. Bij de volgende wandeling evalueren we hoe het de vorige keer is gegaan en luister ik naar je ervaringen van de afgelopen tijd. Veel deelnemers ervaren het al wandelend in gesprek gaan als prettig, omdat er stiltes mogen vallen. Vaak zijn die stiltes zelfs heel verhelderend en ook nodig. Je hoeft niet meteen overal antwoord op te geven. We lopen naast elkaar, dus we hoeven elkaar niet de hele tijd aan te kijken. Ook dat geeft ruimte. Sommige deelnemers hebben al resultaat na één wandeling, of hebben er genoeg van? Andere willen meer, zijn niet zo snel tevreden met het resultaat en hebben nog meer handreikingen nodig om daarna ook zelf verder te kunnen. Wat sowieso blijft is dat een natuur-wandelcoachgesprek een andere kijk op de zaak geeft, het maakt je creatiever in het bedenken van oplossingen en je leert ook wat milder naar jezelf te kijken.

Misschien denk je wel:

” Ach, zo groot is mijn probleem nog niet” of zoiets van: “ik ga zelf wel wandelen”. En blijf je de dingen maar voor je uit schuiven, maar weet je diep van binnen dat het goed zou zijn om toch eens actie te ondernemen. Doen, neem contact op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingswandeling! Mail of bel me gerust dan bespreken we wat mogelijk is.

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Het gaat lekker met je, je barst van de energie, je voelt je blij, je zit lekker in je vel. Je bent blijkbaar goed bezig!
Maar wat als je lijf jou andere signalen geeft?
Signalen dat je in actie moet komen en dat er iets moet veranderen, waar moet je dan op letten, wat doe je dan…?
Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar zeg nou zelf, doe jij het altijd? Ga je bijvoorbeeld naar bed wanneer je moe bent, stop je met eten als je vol zit, ga je bewegen als je energie hebt? Ons lichaam geeft ons elke dag signalen, die aangeven wat ons lichaam nodig heeft om in balans te blijven. In mijn blog vind je tips die helpen beter de signalen van je lichaam te begrijpen en te volgen.

lees verder
Wat doet de herfst met je?

Wat doet de herfst met je?

Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, wind door je haren. Buiten is het festijn van mooie herfstkleuren, in het bos ruik je intenser de verschillende geuren en natuurlijk warm binnen zitten met een heerlijk kopje verse gemberthee.
Alle seizoenen hebben hun eigen energie en daarmee ook hun specifieke invloed op ons. De betekenis van de herfst: het terugkeren naar de binnenwereld. De herfst is het seizoen die mens, dier, boom en plant stimuleert om zich terug te trekken. De zon schijnt minder fel en lang, het wordt kouder en vochtiger. We blijven vanzelf meer binnen…

lees verder
Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Wat doe je tegen negatieve bijwerkingen van te veel nieuws…?

Ben je op het moment ook een beetje de weg kwijt? Of loop je met je ziel onder je arm? Gefrustreerd, angstig en verdrietig? Ontmoedigd door de oorlogssituatie in de wereld, de slechte resultaten van de klimaatcrisis? Het komt nu allemaal zo dichtbij. Dit is wat ik hoor en wat er ook speelt bij de mensen waarmee ik in de natuur wandel. Mijzelf bekruipt dat “unheimische gevoel” ook. Een vorm van angst en stress? Mijn reisbestemmingen als reisleider waren o.a. Noord-Oost Polen, Wit Rusland en Georgië, gebieden die nu in of heel dicht tegen het oorlogsgebied aanliggen. Wat hadden we het toen goed, wat zijn we daar gastvrij ontvangen. Altijd even vriendelijk, zorgzaam. De bijzondere natuur, een waar voorbeeld hoe de bewoners daar met en van de natuur leven, ik koester mijn herinneringen en ga nu steeds vaker in gedachten naar deze tijd en deze mensen terug.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin