Natuur coaching

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Het gaat lekker met je, je barst van de energie, je voelt je blij, je zit lekker in je vel. Je bent blijkbaar goed bezig!
Maar wat als je lijf jou andere signalen geeft?
Signalen dat je in actie moet komen en dat er iets moet veranderen, waar moet je dan op letten, wat doe je dan…?
Mijn laatste vogelreis naar Engeland/ Schotland: Het was de eerste keer weer na ruim 2,5 jaar relatieve rust en geen reizen door corona. Ruim op tijd was ik aan de voorbereidingen en aan het inlezen begonnen. Mijn conditie kan beter maar met gemiddeld 10.000 stappen per dag denk ik het aan te kunnen. Door een iets te enthousiaste knuffel van een van de bewoners van de zorgboerderij, begon ik de reis met een gekneusde rib. Door overcompensatie en het vergeten van mijn inlegzooltjes in de nieuwe (wel ingelopen) bergschoenen kreeg ik de laatste 2 dagen van de reis een blessure aan mijn linker achillespees. Hierdoor ging ik mankepoten, en ik besloot mijn linkerbeen minder te gaan belasten. Helaas gaat dat gewoon niet altijd, maar je blijft zo goed en kwaad als het kan doorgaan.
Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar zeg nou zelf, doe jij het altijd? Ga je bijvoorbeeld naar bed wanneer je moe bent, stop je met eten als je vol zit, ga je bewegen als je energie hebt? Ons lichaam geeft ons elke dag signalen, die aangeven wat ons lichaam nodig heeft om in balans te blijven. In mijn blog vind je tips die helpen beter de signalen van je lichaam te begrijpen en te volgen.

Gezondheid gaat niet volgens een rechte lijn.
Het is goed om te weten dat gezondheid niet betekent dat je nooit ziek bent, nooit moe of nooit een pijntje of kwaaltje hebt. Af en toe ziek zijn is juist nodig voor gezondheid. Weet dat door griep het afweersysteem weer sterker wordt en nieuwe antistoffen aanmaakt worden. Het lichaam is constant op zoek naar evenwicht en dit evenwicht verloopt niet langs een strakke lijn, maar in golven. Het autonome zenuwstelsel regelt onder andere de ademhaling, de bloeddruk, de spijsvertering en nog een hele reeks andere processen waar we niet bewust bij na hoeven te denken. Uit al die regelmechanismen vangen wij weer bewuste signalen op, een soort ‘call to action’: honger zodat we gaan eten, dorst zodat we drinken, moe zijn zodat we gaan slapen. Wat als je niet naar de signalen van je lichaam luistert?
Het is onvoorstelbaar hoe lang je door kunt gaan, zonder goed voor je lichaam te zorgen. We zijn gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdenlang teveel werken, weinig rust nemen en maar doorgaan. Helaas moet je op een gegeven moment toch de tol betalen in de vorm van een burn-out. Ook kun je een hele lange tijd ongezond eten, maar uiteindelijk betaalt dat zich uit in vermoeidheid, overgewicht en andere klachten. Het is nooit goed om signalen van je lichaam te negeren. Wat je dan vaak ziet, is dat een klacht zich gaat verdiepen en ernstiger wordt. Hoe vaak hoor je niet dat als mensen eerder naar de dokter waren gegaan, ze beter af waren geweest. Door te luisteren naar je lichaam kun je vaak zelf tijdig de balans herstellen. Je krijgt dan ook weer feedback van je lichaam: ‘ik voel me goed, ik heb energie, ik zit lekker in mijn vel’.

Luisteren naar je lichaam gedurende de dag!
Zonder ons lichaam zijn we nergens, dat merk je goed als je in één keer flink ziek wordt of als iemand in je omgeving getroffen wordt. Je wordt er dan pas echt mee geconfronteerd en weet dan hoe belangrijk en basaal je gezondheid is. Vaak vergeet je je gezondheid als je heel druk bent en veel aan je hoofd hebt. Op zich niks mis mee, maar hoe drukker je bent hoe beter het is juist wel de vinger aan de pols te houden. Je hersenen kunnen namelijk prima op volle toeren draaien, maar het lichaam moet wel mee. Dat lichaam wil op zijn tijd frisse lucht, even een pauze, een blokje om, voldoende slaap, een beetje bewegen, maar ook waardevolle contacten en goede voeding. Trap niet in de val om constant maar bezig te zijn, maar neem bewust elke dag een aantal momenten waarop je even checkt hoe het met je lichaam en geest is. Vragen die je dan kunt stellen zijn: :’Hoe is mijn ademhaling: langzaam, snel, diep of hoog? Hoe voelt mijn lichaam? Zit er ergens spanning en zo ja, waar? Hoe voelt die spanning? Wat voor gedachten heb ik? Wat voor emoties?’ Dit kun je overal toepassen zonder dat iemand het door heeft. Ideaal om te doen als je staat te wachten in de rij, even doorverbonden wordt, tijdens een saaie vergadering of even pauze hebt, een momentje van rust hebt.
Door regelmatig stil te staan bij hoe het met je gaat, wordt je veel helderder en werkt dat door op andere vlakken. Je gaat dan beter voelen wat wel en niet werkt voor jou en kunt er direct naar handelen.

Voeding en luisteren naar je lichaam
Er bestaat niet zoiets als één voedingspatroon of ‘one size fits all’. Vers en onbewerkt eten is belangrijk als basis, maar de nuances zijn wel per persoon verschillend. Zet je zelf dan ook niet vast in één bepaald voedingspatroon, maar blijf van dag tot dag alert op hoe je lichaam reageert en wat je lichaam vraagt.
“Wat voeding betreft moet ook ik beter naar mijn lichaam gaan luisteren, er zullen wat kilootjes af moeten wil ik weer in goede conditie komen en de negatieve reacties van mijn lichaam omzetten en gaan ervaren: ik voel me goed, zit lekker in mijn vel, ik heb energie.”
Laat je lichaam en je gezonde verstand je per moment vertellen wat goed voor je is. Wanneer zit je vol en eet je dan toch nog door? Heb je echt honger, of dorst? Ben je gespannen of verdrietig en wil je daarom eten? Hoe voel je je na de maaltijd? Heb je energie en ben je voldaan, of word je moe en krijg je een opgezwollen buik? Hoe is je stoelgang? Soms kun je een relatie ontdekken tussen hetgeen je eet en wat je lichaam aangeeft. Het kan zinvol zijn een tijd een voedingsdagboek bij te houden en tegelijkertijd elke dag te noteren hoe je energieniveau is en van welke klachten je last hebt.
Wat je nodig hebt aan voeding en waar je behoefte aan hebt verschilt telkens weer: zo wil je als je ziek bent vaak geen zware maaltijden en vraagt je lichaam in de zomer meer om frisse salades en vers verkoelend fruit. Als het op voeding aankomt, ben ik dan ook voorstander van ‘eigenwijsheid’. Laat je lichaam en je gezonde verstand je per moment vertellen wat goed voor je is.

Vermoeidheid en luisteren naar je lichaam.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals een onderliggend fysiek probleem, maar ook situaties en mensen kunnen je energie kosten. Door dagelijks goed te monitoren hoe het met je is, naar je lichaam luistert, kun je vaak aanwijzingen vinden die de vermoeidheid verklaren. Geef je bijvoorbeeld toe aan je vermoeidheid en ga je op tijd naar bed? En dan niet één nachtje goed bijslapen, maar consequent? Kijk je vaak tot laat tv, of pak je in plaats daarvan ook weleens een boek? Geef je op je werk en privé goed je grenzen aan? Of blijf je doorgaan terwijl de koek allang op is? Mag je van jezelf wel uitrusten? Of zie je moe zijn als een zwakte? Wie of wat kost je energie? Blijf je met mensen omgaan terwijl je altijd vermoeid van ze terugkomt? Doe je genoeg dingen waar je blij van wordt en die je batterij opladen? Eet je voeding die je energie geeft op uitput?
Wees lief voor je lichaam, dan is het dat ook voor jou!

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!!!

 

 

Delen
Gepubliceerd door:
Frank Terstappen

Recente artikelen

Mijn anders gelopen reis en daardoor noodzakelijke stappen terug ….

Met een leuk vol programma met de nodige uitdagingen ging ik zijnde NatuurStappenCoach, enthousiast het…

2 weken geleden

Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, zo verzorgen we onze vitaliteit…

Maar wat vitaliseren is voor jou, is een persoonlijke vraag. Het antwoord hangt samen met…

5 maanden geleden

De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

Echt neem van mij aan: Volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste…

8 maanden geleden

De winter, kerst, natuur en ik!

Koud hebben en rode wangen. Witte sneeuw, snijdende wind en toch op de fiets naar…

1 jaar geleden

Hoe fijn is het om nu in het bos te zijn.

Oké, en dan nu de vraag wanneer heb je voor het laatst een mooie lange…

1 jaar geleden