Home » Blog » Natuur coaching » Wat kun je tegenkomen als je gaat wandelen in februari

Wat kun je tegenkomen als je gaat wandelen in februari

door | 15 jan, 2022 | Natuur coaching

Heerlijk tot jezelf komen, je hoofd leegmaken en op je gemak de omgeving op je laten inwerken. Lekker bewegen de frisse lucht inademen. De zon op je huid, de wind door je haren. Even weg van de sleur en de drukte…
Als je goed kijkt zie je al de katjes in bloei op de els en de hazelaar. De eerste bloemen verschijnen, zoals het sneeuwklokje, kleinhoefblad, madeliefje, waterakoniet (Eranthis Hyemalis) de knoppen van de paardenkastanje, es en de sering zijn sterk gezwollen. De hyacint, narcis en tulp in tuinen komen reeds uit. Vol ongeloof kijk ik naar het sneeuwklokje, die ik op mijn dagelijkse wandelroute tegen kom. Dat stijfkopje dat als eerste zijn wit bloempje opent, soms midden in de sneeuw. In Amelisweerd sta ik stil bij een veldje sneeuwklokjes die door de strenge vorst helemaal plat liggen, ze veren weer op als de temperatuur stijgt. De natuur laat zich niet snel uit het veld slaan en veert terug nadat het heeft tegen gezeten. Ook wij mensen bezitten evenals de natuur een flinke dosis veerkracht. Zo groeit elke dag de blijde verwachting. Ook duizenden jaren geleden was het nu de tijd voor de grote feesten van de vruchtbaarheid en het nieuwe leven.
De vogels beginnen weer te zingen
De zanglijster zingt, let maar eens op, drie keer het zelfde. Ook de koolmees laat zijn gezang horen dit omdat hij op zoek is naar een partner. De eekhoorns ( waar het heden ten dagen helemaal niet goed mee gaat) paren en krijgen hopelijk veel gezonde jongen. De mollen graven gangen en vormen vele molshopen. Sommige dagen lijken nog op herfstdagen: donker, mistig, kil. De verdorde bladeren hangen nog aan de haagbeuk. Rotte bladeren liggen op de grond als een laat aandenken aan de vurig gekleurde herfst. De koude kan nog harder toeslaan dan in januari, de wind kan nog onrustiger jagen dan in november, en toch hangt er al iets van lente in de lucht, omdat elke dag wat langer wordt. En toch hangt er al iets van lente in de lucht, omdat elke dag wat langer wordt. De mensen die nog voldoende contact hebben met de natuur doorvoelen dit blije gebeuren van wat meer licht, van wat meer en sterkere zon. Laag over de velden vliegt een troepje veldleeuweriken (dat worden er ook ieder jaar minder) en tussen twee regenbuien door zie ik dat sommige leeuweriken al beginnen te vechten voor een gebiedje van waaruit ze al zingend ten hemel kunnen opstijgen als de zomer werkelijk komt. Het zijn de eerste vogels die terug keren uit het warmere zuiden.
Maar eind februari heb je ook al kans om de eerste grutto’s te horen, als ik dat hoor is dat voor mij het teken dat de lente niet echt ver meer is. De kikkers ontwaken, de vlinders verschijnen o.a. de kleine vos, maar die vroege vlinder fladdert een beetje hopeloos verloren rond want er valt geen nectar gevende bloem te bekennen.


Ga naar buiten en ervaar de wisseling van de seizoenen
De wisseling van de seizoenen is een van de spectaculairste verschijnselen van de natuur.
Wie het er voor over heeft -eventueel voor dag en dauw- zijn gerieflijke huis te verlaten, de natuur in te trekken en zich bloot te geven aan de natuur met al zijn zintuigen, zal ontdekken dat er elke dag, elke week, elke maand heel wat gebeurt en heel wat verandert. Die ervaring gun ik iedereen. Natuurlijk kun je zelf op pad gaan, meestal werkt dat niet zo als je wenst. Je hebt soms niet de juiste kennis van wat je hoort, ziet, voelt in de natuur en dan is het vaak moeilijk om de discipline, motivatie op te brengen om je telkens op te pakken en te gaan.
Ik, Frank Terstappen, kan op die tochten een uitstekende gids voor je zijn: geen academicus, maar een man van de praktijk, die de kennis hoofdzakelijk van zijn eigen kennis heeft. Ga met me mee op stap in de natuur en verwonder je en leer de natuur te kennen.
Bel me en/of schrijf je in voor een kennismakingswandeling. Kom mee naar buiten allemaal dan zoeken we…

Over Frank Terstappen

Ik ben graag buiten, in de natuur hervind ik mezelf steeds weer en laad ik op. Ik wil graag mijn ervaringen met je delen en zo de natuur dichter bij de mensen brengen. Je zult je verwonderen en versteld staan wat het je brengt.

Gerelateerde artikelen

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend!

Het gaat lekker met je, je barst van de energie, je voelt je blij, je zit lekker in je vel. Je bent blijkbaar goed bezig!
Maar wat als je lijf jou andere signalen geeft?
Signalen dat je in actie moet komen en dat er iets moet veranderen, waar moet je dan op letten, wat doe je dan…?
Naar je lichaam luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar zeg nou zelf, doe jij het altijd? Ga je bijvoorbeeld naar bed wanneer je moe bent, stop je met eten als je vol zit, ga je bewegen als je energie hebt? Ons lichaam geeft ons elke dag signalen, die aangeven wat ons lichaam nodig heeft om in balans te blijven. In mijn blog vind je tips die helpen beter de signalen van je lichaam te begrijpen en te volgen.

lees verder
Strandjutten

Strandjutten

Ik heb iets met de zee, het strand en het Zwin aan de Belgische/ Nederlandse kust. Het brengt me méér dan rust of een leeg hoofd.
Als ik aan de kust ben, loop ik meestal met de kop in de wind, op blote voeten door de branding. Dan voel ik de kracht van de natuur, ik ga bewust al mijn zintuigen af…. Nog steeds loop ik met de verwondering van een kleine jongen langs de waterkant. (Ik ben echt in mijn element als ik in het Zwin aan het “jutten” ben. “Jutten” ligt niet iedereen. Veel mensen willen kilometers maken. Ik vaak niet. Mijn doel is bewegen, buiten zijn, niet meer! Het is niet zo dat ik opveer wanneer er een schip in nood is en zijn vracht verliest. Hoewel ik me als de dag van gisteren (6 maart 1987) de ramp van veerboot Herald of Free Enterprise in de haven van Zeebrugge en het aanspoelen van de diverse spullen herinner.

lees verder
De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

De kunst van toch bewegen, onthaasten en vertragen

Echt neem van mij aan: Volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden! Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid (minder kans op vormen van kanker, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht…), Je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al wandelend zet je al één voet richting meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.

lees verder

2 Reacties

  1. Karien

    Hallo Frank,

    met de zon die iedere dag meer en meer zijn best aan het doen is, is het heerlijk genieten van en in de natuur. Het sneeuwklokje, madeliefjes, maar ook de krokussen heb ik tijdens mijn wandelingen al gezien. Ook het geluid van de vogels is steeds vaker te horen. Ik ben benieuwd wat de maand maart allemaal gaat bieden aan schoonheid in de natuur.
    Een seizoenswandeling met jou staat op mijn verlanglijstje, want met jouw kennis en enthousiasme denk ik nog meer van de natuur te kunnen gaan genieten.

    Karien

    Reageer
    • Frank Terstappen

      Hoi Karien,

      BEDANKT, voor je leuke reactie op mijn blog-artikel.
      Fijn ook dat je buiten geniet van het ontluikende voorjaar.
      Voel je welkom bij de vierseizoenen wandelingen.
      Ik ga de datums binnen kort op de site zetten.
      Warme groet,

      Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin